Ca sa fii sigura ca o sa ai parte de o vacanta de neuitat, pune in bagaj si una dintre cartile pe care ti-ai dorit si ti-ai promis ca ai sa le citesti atunci cand vei avea timp. Ei bine, acum este timpul…
Ne-am gandit sa te ajutam sa te hotarasti mai repede in privinta volumului care isi va ocupa locul de cinste in bagajul tau si am facut o scurta lista a catorva titluri care chiar merita aceasta "onoare".
Daina Chaviano - Insula iubirilor nesfarsite
O incursiune in trecutul unei tari conturat prin intermediul trecutului unei familii. Cecilia, o tanara ziarista cubaneza fuge de trecutul si de tara ei si se refugiaza in Statele Unite, incercand din rasputeri sa ignore dorul de tara natala care o sufoca. In ciuda stradaniilor ei, trecutul vine in prezent, sub forma unei batrane misterioase intalnita intr-un bar.Amalia incepe sa-i depene Ceciliei o poveste magica plina de suspans, aventura, o saga exotica pe ritmuri de muzica cubaneza. In fiecare seara, Cecilia se intoarce in acel bar, pentru a asculta intamplarile si iubirile care au facut ca drumurile a trei familii sa se intersecteze si sa se uneasca. Tanara va descoperi in tesatura complicata a acestei saga exotice, desenul propriului destin si drumul catre sufletul-pereche.
Mircea Cartarescu - Frumoasele straine
Toata lumea care a citit aceasta carte (indeosebi femeile) au declarat ca s-au distrat si s-au amuzat copios, si sincera sa fiu, nu stiu de ce nu le-am crede pe cuvant. Este adevarat ca poate fi un autor grav, profund si serios, insa comicul nu exclude profunzimea cuvintelor."Frumoasele straine" reprezinta o culegere de scurte povestiri amuzante, plasate in contexte familiare. Sunt road movies, mai scurte sau mai lungi, cu scriitori, artisti vizuali, politisti si criminali, studente si responsabili culturali, fantome si cineasti, risipiti intr-o lume mereu surprinzatoare.
Orice mare autor are dreptul la un pic de odihna. Dupa Orbitor, "Frumoasele straine" reprezinta vacanta lui Mircea Cartarescu. O carte in care comicul e intins pe toate registrele, de la zambetul discret la rasul cu lacrimi, si care-ti poate umple, bucurandu-te, propria ta vacanta.
Stieg Larsson - Trilogia Millenium
Jurnalist suedez, Stieg Larsson a murit in 2004, in mod neasteptat, in urma unei crize cardiace, la varsta de 50 de ani, imediat dupa ce i-a predat editorului sau Millennium' seria de trei romane insumand aproape 2000 de pagini. Aceasta moarte subita a ridicat semne de intrebare, deocamdata fara raspuns.Cartea sa face referire la personaje controversate din viata politica si economica. Avand o intriga irezistibila şi extrem de complexa, seria Millennium - care ar fi trebuit sa aiba de fapt 10 volume - ataca teme sensibile din punct de vedere politic, precum coruptia, traficul de influenta, prostitutia. S-a spus ca moartea lui Larsson s-a datorat indraznelii sale de a dezvalui in roman informatii incomode, pe care el le detinea ca jurnalist, dar care ar fi trebuit sa ramana secrete.
Simbolul pierdut - Dan Brown
Stim cu totii ce isterie mondiala a produs thriller-ul "Codul lui DaVinci", o carte care a reusit sa creeze un brand in sine, reusind sa ridice pe culmi atentia pentru celebra pictura "Cina cea de taina", o posibila dovada a faptului ca Isus s-a insotit cu Maria Magdalena, discipola sa preferata.
In aceasta uimitoare continuare a fenomenului numit Codul lui da Vinci, Dan Brown demonstreaza inca o data de ce este considerat cel mai popular scriitor de thrillere al momentului.
"Simbolul pierdut" reprezinta o cursa uluitoare printr-un labirint real de coduri, secrete si adevaruri nevazute, intr-o confruntare cu un dusman terifiant. Actiunea cartii, desfasurata in incaperile, tunelurile si templele secrete din Washington D.C., se indreapta intr-un ritm ametitor spre un final cu totul surprinzator.
In deschiderea romanului, profesorul Robert Langdon este chemat pe neasteptate sa tina o prelegere in cladirea Capitoliului din Washington. Insa la cateva minute de la sosirea lui, seara capata o turnura bizara, cand este descoperita mana sectionata a mentorului lui Langdon, Peter Solomon, un important mason si filantrop. Langdon recunoaste in simbolurile masonice de pe mana o invitatie antica, menita sa-l poarte pe cel care o primeste in lumea demult pierduta a intelepciunii ezoterice.
Carlos Ruiz Zafon - Jocul ingerului
Daca ai citit deja "Umbra vantului", orice introducere in atmosfera din romanele lui Zafon este aproape inutila. "Jocul ingerului" revine la minunatele decoruri, pe stradutele intortocheate ale Barcelonei, in universul gotic al Cimitirului Cartilor Uitate - o poveste magnifica despre magia cartilor si colturile cele mai intunecate ale sufletului uman.
Actiunea romanului "Jocul ingerului" se desfasoara in Barcelona anilor 1920. Un tinar scriitor obsedat de o iubire imposibila primeste, din partea unui editor misterios, oferta de a scrie o carte cum n-a mai existat niciodata, in schimbul careia i se promite nu doar o avere, ci chiar mai mult decit atit. Romanul este o poveste de dragoste despre nebanuitele cai ale vietii, o ratacire printr-un labirint de taine unde vraja cartilor, pasiunea si prietenia isi dau mina intr-o povestire magistrala.
Vladimir Nabokov - Originalul Laurei
"Originalul Laurei" este ultimul roman al lui Vladimir Nabokov. Pentru ca nu a apucat sa il termine, ultima dorinta a autorului a fost ca acest manuscris sa fie distrus. Insa familia sa nu a avut curajul sa il ofere ofranda flacarilor, prin urmare a continuat sa il pastreze in arhivele familiei.
In 1991, Dmitri Nabokov, fiul scriitorului, preia prin testament de la mama sa imputernicirea de a distruge manuscrisul Originalul Laurei. Opt ani mai tirziu, Dmitri Nabokov face prima declaratie publica referitoare la manuscris, prin care lasa sa se inteleaga ca este dispus sa-l doneze unei universitati.
In 2005, Dmitri declara ca este pregatit sa arda manuscrisul; articolele publicate de Ron Rosenbaum in acelasi an in New York Observer si reactiile cititorilor il conving sa renunte, temporar, la decizia de a distruge manuscrisul. In 2008, intr-o discutie telefonica si un schimb de e-mailuri de la inceputul lunii ianuarie, Dmitri Nabokov ii da de inteles criticului Ron Rosenbaum ca este gata sa distruga manuscrisul si sa respecte astfel dorinta tatalui sau. Dupa doar patru luni, Dmitri a stupefiat si bucurat, in acelasi timp, lumea literara declarind pentru Der Spiegel ca a luat decizia de a nu arde manuscrisul, ci de a-l publica.
Schita a unui roman despre "murit" si autoanihilare, cartea consta de fapt intr-o colectie alcatuita din 138 de fise de lucru scrise de mina si dispuse pe cite o pagina separata, impreuna cu traducerea in limba romana, reproducind in acest fel manuscrisul original al lui Nabokov.
Tema aparte a acestui "roman in fragmente", scris in ultimele luni de viata pe patul de spital din Lausanne, o constituie asa-numitele exercitii de murit, de autoextinctie treptata prin care cinicul si obezul doctor Philip Wild isi vindeca disperarea unei iubiri esuate.
Amos Oz - Sa nu pronunti: noapte
Cu o profunda intelegere a fiintei umane, Amos Oz scrie o istorie amara si tandra despre ambitii frustrate si iubiri neimplinite, intr-un roman dens, cu oaze de poezie si de ironie fina. In vara lui 1989, in plin desert, in oraselul Tel Keidar, povestea de dragoste dintre Teo, un inginer sexagenar, si Noa, o mai tanara profesoara, se dezintegreaza incet. Moartea unui elev in circumstante ciudate pune toata comunitatea in alerta. Sosirea tatalui, care, in memoria fiului sau, o convinge pe Noa sa se ocupe de construirea unu institut pentru ingrijirea adolescentilor drogati, starneste suspiciune.
Yasunari Kawabata - Vechiul oras imperial
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, locuitorii orasului Kyōto asista la metamorfoza lenta, dar imuabila, a stravechilor obiceiuri. Doua surori gemene, despartite la nastere, se regasesc pe neasteptate, iar universul fiecareia sufera transformari fundamentale: socul noii identitati aduce cu sine o maturizare sfasiata de sentimente contradictorii, ce isi cauta alinarea in iubire. Cadrul romanului il constituie fabulosul Kyōto, unde voluptatile spiritului, reflectate in sarbatorile fastuoase, le intalnesc pe cele ale trupului, cultivate in misterioasele cartiere ale placerilor locuite de gheise.
José Luís Peixoto - Cimitirul de piane
Cimitirul de piane imbina povestea adevarata a maratonistului Francisco Lázaro cu o fictiva cronica de familie, in care legatura tata fiu ocupa locul principal.
Familia Lázaro detine un atelier de timplarie in cartierul muncitoresc Benfica din Lisabona, iar in spatele cladirii se intinde cimitirul de piane, un loc misterios si magic, refugiu al visatorilor si al indragostitilor orasului.
Povestea este narata din doua perspective insolite: a tatalui lui Francisco Lázaro, in ziua in care i s a nascut fiul si in ziua in care moare, si a lui Francisco insusi, in timpul maratonului de la Stockholm din 1908. Este o poveste violenta si tandra, amuzanta si emotionanta, cu o constructie originala si oferind o perspectiva profunda asupra relatiilor de familie.
Allen Ginsberg - Howl si alte poeme. Antologie 1947-1997
Oricat de mult am iubi proza, nu am fi niciodata intregi daca nu am parcurge si versurile dantelate si melodioase ale poeziei. Pentru vara aceasta, va propun un volum in concordanta cu atmosfera relaxata si boema a unei plaji.
De ce sa nu profiti de unul din evenimentele editoriale ale anului, mai exact prima antologie tradusa in limba romana a poemelor lui Allen Ginsberg, unul din "patriarhii" generatiei beat si cel mai elocvent purtator de cuvant al acesteia.
Dupa cum spunea chiar Ginsberg, "poezia nu poate fi expresia liniei de partid. Poezia inseamna sa zaci noaptea cu lumina stinsa, sa gindesti ceea ce gindesti cu adevarat, sa dezvalui lumea ta interioara lumii din afara, asta face poetul."
Mircea Eliade - Secretul doctorului Honigberger
Proza fantastica a lui Eliade nu este o aparitie editoriala recenta, insa fiecare lectura este de fiecare data un suflu proaspat, insa nu o adiere clara, ci una diluata in lumini si umbre, incarcata de mister.
Daca exista in literatura romana un certificat de nastere al realismului magic, cu siguranta el este de gasit in aceasta nuvela sau in celelalte nuvele fantastice ale lui Mircea Eliade. Fie ca alegi "Secretul doctorului Honigberger", fie ca ti-e dor de "Domnisoara Christina", vei regasi toate ideile-forta ale curentului initiat de istoricul religiilor: lumile paralele ca expresie "solidificata" a unor epoci trecute, disparitiile de persoane, alunecate dintr-o lume intr-alta, posibilitatea suspendarii si abolirii timpului prin tehnici mistice, revelatiile esentiale ale unor accidente existentiale.
Sursa One.ro Autor Georgiana Fefea Redactor-sef
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu